Stel: je bent een website-beheerder die alles op zoekmachine optimalisatie gebied al heeft gedaan.
Je pagina-titels bevatten de juiste keywords, je gebruikt geen scripts of Flash voor je navigatie, je hebt massa’s inkomende links en een prachtige PageRank. Desondanks rankt je site net niet in de top-3 van Google’s zoekresultaten. Wat doe je dan?
Een of meerdere SEO-cowboys denken inmiddels het gat in de markt te hebben ontdekt. Wanneer je niets meer kunt doen om je eigen website beter te laten scoren, zorg je er gewoon voor dat de sites van je concurrenten minder gaan presteren!
Afgelopen week was één van onze websites (BabyNamesWorld.com) , een project van Tribal Internet Projects, het slachtoffer van zo’n poging. Op maandag begonnen de eerste bezorgde mailtjes binnen te sijpelen van webmasters die op hun site linkten naar BabyNamesWorld.com. Zij bleken de volgende e-mail te hebben ontvangen, die in eerste instantie van info@babynamesworld.com afkomstig leek te zijn, maar als reply-to adres het adres babynames@cw.tj had:
I urgently request you to REMOVE a link to http://babynamesworld.com/ from your page
Best regards
BabyNamesWorld Administration
Onzin natuurlijk, maar hee, aangezien de gemiddelde internet-gebruiker nog steeds onbekommerd virusmailtjes van onbekende afzenders met vage attachments opent, is de kans erg groot dat een geschrokken webmaster de link voor de zekerheid maar gewoon verwijdert.
Een mooi plan dus om een goed rankende website te beroven van een aanzienlijk aantal inkomende links: zoek uit wie er naar de site linken, stuur deze een dreigend mailtje, en wacht af. Oh ja, en als de link niet snel genoeg verwijderd wordt, stuur je er het volgende mailtje achteraan:
Hi
Na een kort onderzoek van ons bleek, dat de betreffende scammer een e-mail account heeft aangemaakt in Tajikistan (waar?). Domeinnamen kunnen hier door iedereen worden geregistreerd en er wordt geen WHOIS informatie verstrekt. De domeinnaam cw.tj is van CompuWorld Tajikistan (één van de 6 registranten in Tajikistan) en op de site staat een forum waar iedereen (met basiskennis Russisch) een account kan openen voor een klein bedrag per jaar.
We zouden dit adres kunnen laten verwijderen, maar de scammer kan vervolgens weer net zo makkelijk een ander adres nemen en zijn praktijken voortzetten, tegen welke website dan ook.
Laten we in ieder geval met z’n allen hopen dat dit soort acties een incident blijven. Wanneer black-hat SEO bedrijven deze techniek structureel gaan inzetten, wordt het ook voor ‘nette’ organisaties moeilijker om op relevante pagina’s gelinkt te worden. Dit druist in tegen de hele democratische aard van het internet, waardoor betere websites ook meer en betere links krijgen!
< Vorige pagina